Instructie verantwoord alcoholgebruik

Ten bate van het draaien van bardiensten.

 1. Alle gedestilleerde dranken die 15% alcohol of meer bevatten behoren tot de categorie sterke drank. Ook mix-dranken die 15% of meer alcohol bevatten. Deze dranken mogen alleen verkocht worden aan jongeren boven de 18 jaar, maar worden i.v.m. de vergunning van TV Vessem niet in onze kantine verkocht.
 1. Bier, wijn en gedestilleerde dranken die minder dan 15% alcohol bevatten behoren tot de categorie zwak-alcoholhoudende dranken. Deze dranken mogen verkocht worden aan jongeren vanaf 18 jaar. Bij twijfel aan de leeftijd bent u verplicht een legitimatie te vragen. Dit kan zijn: rijbewijs, paspoort, ID-jaarkaart.
 1. Ook aan ouderen mag geen drank verkocht worden als die (kennelijk) bedoeld is voor een jongere die zelf nog geen alcohol mag kopen.
 1. Aan mensen die zichtbaar te veel gedronken en/of onder invloed van drugs zijn, mag geen alcohol verkocht worden (en mag de toegang geweigerd worden).
 1. Het is niet toegestaan zelf meegebrachte alcoholhoudende drank te gebruiken in de kantine of elders op het terrein van de vereniging.
 1. Het is niet toegestaan om in de kantine gekochte alcoholhoudende drank op de baan te nuttigen.
 1. Er wordt geen alcohol geschonken aan jeugdleiders, trainers en andere begeleiders van de jeugd tijdens het uitoefenen van hun functie.
 1. De horeca-activiteiten worden door T.V. Vessem slechts uitgeoefend ten aanzien van personen die bij de activiteiten van onze vereniging in de ruimste zin van het woord betrokken zijn.
 1. Leidinggevenden en barvrijwilligers roken niet gedurende jeugdactiviteiten.

De dagelijkse leiding is in handen van de Barcommissie en diegene die volgens afspraak op rooster bardienst heeft. De strafrechterlijke eindverantwoording en aansprakelijkheid voor wat er in de kantine van onze vereniging gebeurt ligt bij het Bestuur. Dit geldt dus niet voor barvrijwilligers.

Vessem 19 januari 2014

Bijlage: Instructie Verantwoord alcoholgebruik

Verantwoord en gezond alcoholgebruik wil zeggen: het aantal standaardglazen dat u zonder bezwaar voor uw gezondheid kunt drinken.

Volwassen mannen:

 • Drink gemiddeld niet meer dan 2 tot 3 standaardglazen alcohol per dag.
 • Drink per gelegenheid niet meer dan 5 standaardglazen.

Volwassen vrouwen:

 • Drink gemiddeld niet meer dan 1 tot 2 standaardglazen alcohol per dag.
 • Drink per gelegenheid niet meer dan 3 standaardglazen.
 • Drink niet als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft.

Voor beiden geldt:

 • Drink tenminste 2 dagen in een week geen alcohol om gewoontevorming te voorkomen.
 • Heeft u een keer teveel gedronken? Drink dan daarna 2 aaneengesloten dagen geen alcohol om uw lichaam de kans te geven om zich te herstellen.
 • Drink geen alcohol wanneer u nog wilt werken, studeren of sporten
 • Pas op met alcohol in het verkeer. Wettelijk mag je maximaal een alcoholpromillage hebben van 0,5 (ongeveer 2 standaardglazen). Voor mensen die nog geen 5 jaar hun rijbewijs hebben, wordt deze grens zeer waarschijnlijk verlaagd naar 0,2 promillage.
 • Drinken als reactie op spanningen of persoonlijke problemen kan riskant zijn. Het gevaar bestaat dat u meer drinkt dan u zichzelf had voorgenomen.
 • Pas op met alcohol bij medicijngebruik. Soms werkt door alcohol een medicijn niet goed of wordt de werking juist versterkt. Kijk daarom altijd wat hierover in de bijsluiter staat. Of vraag bij uw huisarts of apotheker om advies.

Werking in lichaam

Opname in het lichaam
Alcohol komt via de maag en dunne darm in het bloed. Door het bloed wordt de alcohol over het gehele lichaam verspreid. Via het bloed bereikt de alcohol na een minuut of 10 de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. Als er voedsel in de maag zit, duurt de opname van de alcohol iets langer.

Verdoving hersenen
De alcohol verdooft de hersenen. Dit heeft allerlei effecten op je stemming en gedrag. Zo vallen remmingen weg, vermindert je geheugen en concentratie en verdwijnt je zelfkritiek. Hoe meer je drinkt, hoe sterker de effecten.

Alcholpromillage
Een standaardglas alcohol leidt gemiddeld tot een promillage van 0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen. Omdat het lichaam van een vrouw minder vocht bevat dan het lichaam van een man, wordt de alcohol bij vrouwen minder verdund en zijn vrouwen gemiddeld sneller onder invloed. De lever breekt de alcohol af in 1 √° 1,5 uur.

Effecten per glas

1-3 glazen (0 - 0,5 promille); Ontspannen - ontremd - vrolijk
Je polsslag en ademhaling versnellen. Je krijgt een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit en je voelt minder pijn. Je eetlust neemt toe en je moet vaker plassen.

3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille); Aangeschoten - tipsy
Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect ).

7-15 glazen (1,5 tot 3 promille); Zat - dronken
Alle eerder genoemde effecten versterken. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen en je zelfkritiek verdwijnt. Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken.

15-20 glazen (3 tot 4 promille); Laveloos
Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.

20-25+ glazen (4 promille en hoger); Knock-out
Je ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat je in coma kunt raken en zelfs kunt doodgaan: je ademhaling stopt of je krijgt een hartstilstand. Met een glas wordt een standaardglas bedoeld. Bij de beschrijving gaan we ervan uit dat je de genoemde aantal glazen binnen een paar uur drinkt. De effecten die hierboven staan beschreven kunnen verschillen per persoon. Dit is onder meer afhankelijk van geslacht, gewicht, leeftijd en hoe je je op het moment van drinken voelt.